Sensorin kynsissä


Sensuuritarkastaja tappaa minut. Todennäköisyys kasvaa päivä päivältä. En ole nähnyt sensoria kertaakaan. Hänen sanotaan olevan nainen. Dekkareissa kirjoitetaan, että naiset ovat murhien alalla hyvin nokkelia, joten hän keksii keinon napata minut.


Miksi hän yrittää surmata minut? Koska olen kuin Harry Potter ensimmäisen kirjan alussa. Muistattehan kirjeet Tylypahkasta? Elämäni on samankaltaista, vain ilman pöllöjä ja velhoja.


Vartija kuljettaa minua vankisiirtolasta toiseen, sitten sairaalaan ja taas vankisiirtolaan. Saavuinpa minne hyvänsä, upseeri astuu selliini (joka on kuin komero portaiden alla Dursleyn sedän talossa) ja sanoo väsyneellä äänellä: ”Tuomittu Navalnyi, tämä on teille, kuitatkaa.” Ja hän antaa aikamoisen pussillisen kirjeitä, sähkeitä ja kortteja. Enimmäkseen ne ovat syntymäpäiväonnitteluja, joita on tullut jo melkein kuukausi. Paljon kirjeitä on touko- ja jopa huhtikuulta. Ne ovat siis matkanneet perässäni jo kauan.


Jokaisesta kirjekuoresta on leikattu tarkasti saksilla kahden kolmen millin suikale, jotta kirje on saatu auki mutta sisältöä ei ole turmeltu.


Tutkin kirjeitä. Suurin osa on kirjoitettu käsin. Panen sivuun sellaiset, joita ei pysty lukemaan. Ajattelen sensorinaista, kuinka hän leikkaa kahden millin suikaleen joka kuoresta, joita on tuhat. Hän tutkii joka sanan, jos vaikka näissä harakanvarpaissa olisi ekstremismiä. Hän vie kaiken rekisteriin, ottaa kopion ja merkitsee, että posti on läpäissyt sensuurin. Sitten hän katsoo käsittelemättömien kirjeiden nippua, avaa pöytälaatikon ja ottaa sieltä pienen räsynuken. Nukella on yllään musta raitapuku ja päässään hassu lippalakki. Muutaman sekunnin sensori kuiskii jotain ja työntää sitten raivoisasti sakset pikku-ukon rintaan. Hän huokaa, korjaa nuken laatikkoon ja leikkaa kahden millin kaistaleen seuraavasta kirjekuoresta.


Siispä:

1. Kaikille suunnattomat kiitokset onnitteluista, kirjeistä, sähkeistä, korteista, joka viestistä. 2. Älkää unohtako, että Venäjällä on valitettavan paljon poliittisia vankeja. Heistä jokaisen on tärkeää tietää, ettei ole yksin, ja jokainen haluaa päästä Tylypahkan-pikajunalla kotiin. 3. Jos jotain sattuu, niin lisätkää onnettoman sensorinaisen sarake pitkälle listalle väkeä, joka haluaa tappaa minut, heti seuraavien kohtien jälkeen: Venäjän turvallisuuspalvelu kemiallisine aseineen ja Oligarkit, joiden toimia olen selvittänyt. Sensuuritarkastaja on hysterian partaalla, koska ei käsitä kissavitsejä, sutkauksia Rickistä ja Mortystä eikä juttuja avaruusaluksesta.😉


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 2.7.2021

Suomentanut Päivi Kremenenko


Otsikon kuva muokattu alkuperäisestä Jevengi Feldmanin sivustolla Eto Navalnyi ja sitä on käytetty CC BY-NC 2.0 -lisenssillä.