Ei mitään oikeusturvaa


Minut vietiin sellistä lautakunnan eteen. Päälliköt ilmoittivat juhlallisesti: ”On todettu, että ette ole lopettanut rikollista toimintaanne. Teette rikoksia vankilasta käsin. Pidätte yhteyttä rikoskumppaneihinne asianajajien välityksellä. Teidän tapauksessanne poistamme asianajajan salassapitosäännön. Tästä lähtien kaikkia tulevia ja lähteviä asianajajien papereita koskee kolmen päivän tarkastus.”


Kysyin hämmästyneenä: ”Tarkentaisitteko, mitä kamalia ääritoimintaan liittyviä rikoksia teen?” Minulle sanottiin: ”Se on salaista tietoa. Teidän ei kuulu tietää sitä. Emme anna teille tarkastusaineistoja. Asianajajan salassapitosääntö ei enää koske teitä. Siinä kaikki, mitä teidän tulee tietää.”


Lisäksi he ovat tukkineet pikkuruisen aukon, josta paperit on työnnetty asianajajien huoneeseen. Nyt sitten puhun asianajajien kanssa kaksinkertaisen muovilasin läpi. Levyn sisällä on ristikko. Rehellisesti sanottuna keskustelu muistuttaa pantomiimia. Se onnistuu hienosti. Jos asianajaja nyt haluaa sopia kanssani valituksesta, joka koskee rangaistussiirtolan toimintaa, hänen pitää antaa paperi siirtolan edustajalle, joka toimittaa sen kolmen päivän kuluttua minulle. Kun olen tehnyt korjaukseni, paperi kulkee takaisin kolme päivää. Tosi kätevää. Jo ennestään olemattomasta oikeusturvastani ei ole muodollisestikaan mitään jäljellä.


En tiedä, mikä on loukannut näin kovasti vallanpitäjiä: 6000:n lista, älykäs äänestäminen vai vankien ammattiliitto. Minusta nämä kaikki kolme hanketta ovat upeita.


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 8.9.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko

Otsikon kuva on muokattu ao. Instagram-postituksen kuvakaappauksesta . Sitä käytetään Instagramin ja Navalnyin määrittelemien käyttöehtojen mukaisesti. .