Suuri kunnia ja vastuu

Astuin tapaamishuoneeseen ja riisuin korvuslakin. Kuulin asianajajaltani: ”Onnittelen Saharov-palkinnosta.”

Ajattelin automaattisesti: Onpa symbolista. Pidän Saharovin valokuvasta, jossa hänellä on korvuslakki.

Palkintoja saadessaan kaikki aina sanovat: ”Tämä on suuri kunnia.” Niin todella on. Vielä enemmän koen, että palkinto tuo suuren vastuun.

Euroopan parlamentti myöntää Saharov-palkinnon heille, jotka ovat antaneet huomattavan panoksen ihmisoikeuksien puolustamiseen koko maapallolla. Olen vain yksi monista, jotka taistelevat korruptiota vastaan ja pitävät sitä suurimpana uhkana ihmisoikeuksille, ei vain köyhyyden ja valtioiden rappion syynä.

”Raha pitää hiljaisuudesta”, jaksavat toistella ne, jotka kaikkialla maailmassa heittävät ihmisiä vankiloihin, kiduttavat, riistävät oikeuden puolueettomaan tuomioistuinkäsittelyyn ja rehellisiin vaaleihin.

Olen hyvin kiitollinen Euroopan parlamentille siitä, että työmme on katsottu näin arvokkaaksi. Jatkamme ponnisteluja.

Haluan kiittää palkintoehdokkuudestani erityisesti kahta Euroopan parlamentin ryhmää: EPP:tä (Euroopan kansanpuolue) ja Renew Europe -ryhmää.

Kiitän kaikkia Euroopan parlamentin jäseniä ja Euroopan parlamenttia laitoksena siitä, että tämä palkinto on olemassa ja on nimetty suuren maanmieheni kunniaksi. Rohkenen sanoa näin myös monien muiden puolesta.

Omistan palkintoni niille, jotka taistelevat korruptiota vastaan ympäri maailmaa: kaikenlaisille ihmisille journalisteista asianajajiin, virkamiehistä, joita myös on, kansanedustajiin. Omistan sen myös niille, jotka lähtevät kaduille tukeakseen tätä kamppailua. Toivotan heille sitkeyttä ja rohkeutta silloinkin, kun vähän pelottaa.

Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 21.10.2021

Suomentanut Päivi Kremenenko

Otsikon kuva muokattu alkuperäisestä Wikimedia commonsissa julkaistusta ja sitä käytetään CC BY-SA 4.0 -lisenssillä.