Vilpillinen voitto


AJATUKSIA VAALITULOKSESTA


Etsin kauan sanoja kirjoittaakseni kaiken rehellisesti.


Teknisessä mielessä Älykäs äänestäminen oli suurmenestys. Moskovassa ja Pietarissa menetelmä saavutti riemuvoiton. Selatkaa Karusel-sovelluksesta kaikkia Mediazonan esittämiä diagrammeja (@mediazzzona). Katsokaa Moskovan tuloksia sekä vääristellyn sähköisen äänestämisen kanssa että ilman sitä.


Kun ollaan rehellisiä, kokonaistulosta ei voi sanoa voitoksi. Saavuttamamme tulos on varastettu typerästi. Se on muotoiltu uudelleen alkeellisimmalla tavalla.


Äänestäjien matalaksi panema Yhtenäinen Venäjä, Putinin varaspuolue, saa jälleen enemmistön duumassa.


Meillä on klassinen ottelu ja tulostaulu -tilanne.


Ennen ottelumme päättyivät joskus tasapeliin ja harvoin saavutimme voiton. Tällä kertaa huijarit ovat kieputtaneet lukuja taululla niin, että heidän voittonsa näyttäisi uskottavammalta.


Olemme nyt liittoutuneet, keskittäneet voimamme ja Älykkään äänestämisen avulla hajottaneet kilpailijat. Mutta tulostaulu on heidän hallussaan, ja he ovat jälleen muovanneet itselleen voiton.


Venäjällä vaalivoitto muodostuu kolmesta osasta:


1. On saatava enemmän ääniä.

2. On asetettava tarkkailijat ja otettava kiinni ne, jotka tahtovat varastaa ääniä. Varmasti niitä halutaan kähveltää.

3. Jos ääniä on kuitenkin anastettu, pitää lähteä kaduille ja palauttaa siepatut äänet. Ihmisten on puolustettava oikeuttaan vapaisiin vaaleihin.


Eri vuosina aktiivisuutemme on ollut eri tasoista kohtien 2 ja 3 toteuttamisessa. Kohta 1 on ollut suunnaton ongelma. Meitä on kalvanut raskas ajatus: he ovat väärentäneet tulokset, ja me tarkkailemme ja protestoimme, mutta ilman väärennöksiäkin he olisivat saaneet enemmän ääniä kuin me.


Enää näin ei ole.


Taululla loistavat valheelliset luvut.


Tarkkailijamme raastettiin äänestyspaikoilta.


Pelottelu ja vainot ovat vieneet monilta vapauden. Ihmiset eivät uskalla lähteä kaduille ilmaisemaan mielipidettään.


Mutta enää ei ole ajatusta: ”Heillä on kuitenkin enemmän ääniä.”


”Me olemme enemmistö”, ”Meillä on valta” eivät ole olleet 19. lokakuuta vain iskulauseita. Ne ovat äänestyksen tulos.


En kirjoita tavanomaisesti: älkää murehtiko, älkää luovuttako. No, surkaa vähäsen ja muistakaa sitten, että meidän maamme on yksi, elimmepä maantieteellisesti missä tahansa. Taistelu Venäjän puolesta ei ole pikajuoksu vaan pitkä, raskas maraton. Iloitkaa siitä, että olemme jo oppineet juoksemaan ensimmäisinä.


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 21.9.2021

Suomentanut Päivi Kremenenko

Otsikon kuva muokattu alkuperäisestä Jevengi Feldmanin sivustolla Eto Navalnyi ja sitä on käytetty CC BY-NC 2.0 -lisenssillä.