Hautaan alehinnalla


Jo muutaman päivän olen uppoutunut uuteen radiomainokseen.


Radio pauhaa täällä jatkuvasti. Se pannaan päälle, jotta vankien olisi vaikea huudella toisilleen. Äänessä ovat tavalliset asemat, paikalliset mainoskanavat. Kuuntelen vankisiirtolan hallintopiirin, Kovrovin, yrittäjien mainosta.


Se kuuluu näin: ”Saatamme viimeiselle matkalle ihmisiä sotilashenkilöistä siviileihin. Sotatoimiin osallistuneille ja armeijan henkilöstölle annetaan alennuksia. Soittakaa menetyksen hetkellä…”


Voitteko kuvitella, millaisia tappioita Ukrainan sodassa on tullut ja kuinka paljon maahamme kuljetetaan arkkuja, jos jopa 134 000 asukkaan Kovrovissa kilpaillaan ankarasti paisuneista rituaalipalvelumarkkinoista niin, että hautaustoimistot ovat ruvenneet mainostamaan radiossa? Eikä millä tahansa vaan suosituimmalla Russkoje radio -kanavalla, jossa mainokset ovat nähtävästi kaikkein kalleimpia.


Tässäpä esimerkki yksilön osuudesta historiaan. Tähän painajaiseen meidät on työntänyt yksi ainut järjetön vaari, joka elää kuvitelmissa: luulee olevansa poikkeuksellisen suosittu sotapäällikkö Ukrainassa.


Tietysti propagandistit, virkamiehet ja kaikenlainen palveluskunta puhuvat kiivaasti ja mielenosoituksellisesti sodan puolesta. Mutta tiedämme varmasti, ettei kukaan heistä ollut perillä hyökkäyssuunnitelmista eikä uskonut todellisen sodan mahdollisuuteen. Monille heistä sota aiheuttaa vakavaa haittaa, vahingoittaa salaista liiketoimintaa ja korruptiorakennelmia.


Putin on 70-vuotias, Patrušev 71-vuotias ja Bortinikov 71-vuotias, yhteensä 212 vuotta. Tämä on päätöksenteon ydinjoukko. Ei olekaan yksi vaan kolme vaaria, jotka elävät kuvitelmissaan. Tärkein ei kuitenkaan muutu: He luulevat olevansa Napoleoneja. Hinnan maksavat ne, jotka haudataan alearkuissa.


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 23.11.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko

Otsikon kuva on muokattu kyseisestä Instagram-postauksesta ja sitä käytetään sekä edelleen jaetaan Instagramin käyttöehtojen määrittelemällä tavalla.