Puhelukielto


Miten naurettavan viekasta väkeä istuu palleillaan Kremlissä ja vankilahallinnossa. Ilmeisesti he kuvittelevat olevansa kataluuden kuninkaita. Eivät anna minun soittaa vaimolle eivätkä äidille.


Osastomme kaikki muut vangit puhuvat säännöllisesti sukulaistensa kanssa, mutta minun ei anneta soittaa.


– Meillä on tällainen päiväjärjestys. Se on omaa syytänne.


Silmät kiiluvat ovelasti, tyytyväisesti. Kaikki on paljonpuhuvaa: käsky on tullut Moskovasta.

Minulle kuuluva puhelu pannaan päiväjärjestykseeni niin, ettei se voi toteutua.


Esimerkiksi asianajajaa pidätellään viisi tuntia vankisiirtolan ovella. Sitten hänet lasketaan sisään ja muutaman minuutin kuluttua ilmoitetaan: ”Teillä on ohjelmassa puhelu. Voitte kieltäytyä tapaamasta asianajajaa.”


Mikä toimintastrategia! Ei anneta soittaa ja pakotetaan jättämään asianajaja tapaamatta.


Omahyväinen suunnitelma on toteutettu niin ovelasti, että sen on varmaan keksinyt Putin itse yhdessä pääesikunnan ylipäällikön, Šoigun, ja muiden nerokkaiden strategien kanssa. Tämä on erityinen vankilaoperaatio.


P.S. Kun lukee mitä tahansa kirjaa Neuvostoliiton toisinajattelijoista, tulee vastaan aivan samoja juttuja. Tällaisilla loputtomilla keksinnöillä mutkistettiin elämää mahdollisimman paljon ja kiusaaminen ulotettiin pikkuseikkoihin saakka. Totta kai meininkiä korjailtiin julmien aikojen lisillä.


Nyt on verrattomasti helpompaa: vapaudesta tulevan tuen tuntee. Puheluasia on tietenkin ikävä, mutta ei minua ole sokerista tehty. Selviän ilman puheluitakin.


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 4.7.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko


Otsikon kuva on muokattu ao. Instagram-postituksen kuvakaappauksesta. Sitä käytetään tiedotustarkoituksessa.Instagramin ja Youtuben käyttöehtojen mukaisesti.