Tapettu Navalnyi

Maassa ruumiin vieressä lojui passi, jonka haltijan nimi oli Navalnyi. Hän on yksi Ukrainan Butšassa tapetuista ihmisistä. Navalnyi Ilja Ivanovitš.


Kaikki viittaa siihen, että hänet oli surmattu sukunimen takia. Siksi passi oli viskattu mielenosoituksellisesti hänen vierelleen. Putinin pyövelit tappoivat täysin syyttömän ihmisen, koska meillä on sama sukunimi. Miten muutenkaan noita murhaajia voi nimittää? Eihän heitä voi sanoa venäläisiksi sotilaiksi. Nähtävästi he toivoivat, että hän oli sukulaiseni.


En tiedä, oliko mies sukua. Hän oli kotoisin samasta kylästä kuin isäni. Saattoi siis ollakin. Mutta tuossa kylässä on paljon Navalnyi-nimisiä.


Muistan, kuinka lapsena hämmästelin suuressa isänmaallisessa sodassa kaatuneiden muistomerkkiä. Olin tottunut pitämään sukunimeäni harvinaisena, mutta siellä oli muutama Navalnyi peräkkäin.


Nyt Ukrainaan nousee vielä yksi sodan uhrien muistomerkki, jossa mainitaan muiden muassa Navalnyi Ilja Ivanovitš, s. 1961.


Tämänkin sodan on aloittanut mieletön kiihkoilija, jota riivaavat houreet geopolitiikasta, historiasta ja maailmanjärjestyksestä. Hän ei pysähdy itsestään. Hän on jumiutunut kuolemaan, sotaan ja valheeseen kuin huumeisiin. Hän tarvitsee niitä säilyttääkseen valtansa.


Jokaisen velvollisuus on tehdä edes jotain, tuoda kortensa kekoon, jotta tämä sota loppuisi ja Putin syrjäytettäisiin. Protestoikaa, missä ja miten pystytte. Agitoikaa, missä ja ketä voitte. Pahinta on toimettomuus. Se johtaa nyt kuolemaan.


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 19.4.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko


Otsikon kuva on muokattu tuntemattomasta lähteestä peräisin olevasta uutiskuvasta. Sitä käytetään informaatiotarkoituksessa.