Kurissa ja nuhteessa


Millaisessa porukassa istun tuomiotani? Tätä on kysytty monesti.


Olen pienessä vankiryhmässä. Sitä sanotaan osastoksi. Ryhmäni elää täysin eristettynä muusta leirialueesta. Tämä on vankila vankilassa, ja täällä on aivan mieletön ja huonosti siedettävä komento. Myöhemmin kirjoitan siitä tarkemmin.


Mutta vangit ovat kunnon väkeä. He ovat rauhallisia ja hyväntahtoisia. Kun tulin tänne, ajattelin heti, että he ovat murhaajia. Niin ovatkin.


Melkein kaikki ovat murhaajia. Heillä on valtavan pitkät tuomiot. Minun yhdeksän vuottani on täällä lyhin aika. Olen kuin päiväkotilapsi. Keskimääräinen tuomio on 13–15 vuotta. On myös 19 ja 20 vuotta istuvia. He ovat kaksoismurhaajia.


Pitkät tuomiot saaneiden kanssa on helpompi istua. Kaikenlaista tohinaa ja pikku riitoja on vähemmän, vaikka tietenkin he ovat erittäin riippuvaisia leirin hallinnosta. Jos on saanut 15 vuoden tuomion, niin ennenaikainen vapautuminen ehdonalaiseen on elämän ykkösjuttu, kun se tipauttaa kakusta viisi vuotta.


Tietysti tämä on minulle lahja: pidän tällaisesta. Jokaisesta vangista voisi kirjoittaa kirjan. Jokaisen elämä on ollut dramaattista. Jokaisella on ollut tragedia suhteessa uhriin ja henkilökohtainen murhenäytelmä. Elämä on pirstaleina intohimojen takia tai vain siksi, että ihminen on ollut väärässä paikassa väärään aikaan.

Tämä kaikki on kiinnostavaa. Ja myös pelottavaa.


Teidän on parasta olla tappamatta ketään. Surmatyön jälkeen joutuu istumaan kauan eikä sellaisesta seuraa mitään hyvää. Annan teille vinkin: kun ryyppäätte, pysykää loitolla veitsistä.😉


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 23.6.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko

Otsikon kuva on muokattu alkuperäisen instagram-postauksen kuvakaappauksesta sekä itse kirjoituksen tekstistä. Sitä käytetään Instagramin julkaisemin käyttöehtojen mukaisesti.