Sanan mahti


Totuuden puhumisella on valtava voima.


Tässä teille erinomainen esimerkki.


Olen nyt tavallinen vanki. Minulla ei ole minkäänlaista valtaa eikä puoluetta. Ehdokkuus vaaleissa on kielletty. Nimeni perään pitää nyt lisätä ”ekstremisti”.


Varmaankin Kremlissä ajatellaan, että näin on voitettu minut ja meidät kaikki. Onnittelevat saavutuksesta toisiaan.


Katsotte nyt, kuinka he käyvät oikeutta kanssani, ratkovat tavanomaista tekaistua juttua Se tapahtuu täällä vankilassa. Sellaista ei ole koskaan tehty. Minusta on tullut Putinin järjestämien mitä hämmästyttävimpien oikeudenkäyntien keräilijä.


Tuomioistuin on moskovalainen Lefortovon oikeus.


Kaikki tuomarit, sihteerit, syyttäjät, asianajajat ja todistajat toimivat Moskovassa. Heidän pitää tulla luokseni vankilaan matkaistuntoon.


Arvoitus on helppo ratkaista: syynä on totuuden puhuminen. Putinin johtama varas- ja valehtelijakopla pelkää sitä kuin vampyyri päivänvaloa. He tietävät, ettei minulla ole nyt muuta kuin totuuden sanat enkä pelkää käyttää niitä, vaikka antaisivat kymmenen kakkua.


Siksi minut halutaan tuomita siellä, missä on riisuuduttava kahdesti ilkosilleen voidakseen vain puhua asianajajan kanssa LASIN LÄPI. Vankileirillä siis.


Sano, mitä lystäät. Eipä sinua kukaan kuule paitsi virkakoira.


On arvioitava erikseen päätöstä istunnosta. Siinä ei selitetä lainkaan, miksi oikeuskäsittely pidetään vankilassa. Sen sijaan paperissa lukee kahdesti, että oikeuden istunto on avoin. Tämä on esimerkillistä teeskentelyä talon tapaan. Käsittelemme Navalnyin jutun avoimesti, tosin vankila-alueella. Mutta sehän on hienosäätöä. Lupaamme, että kaikki, jotka onnistuvat pääsemään saliin, voivat olla läsnä. Sinne voi ilmaantua teleporttaamalla tai hyppäämällä laskuvarjolla, jos ei tule ammutuksi.


En rupea valehtelemaan: tapahtumat raivostuttavat minua. Miten voi näin avoimesti ja mielenosoituksellisesti viis veisata laista. Sanon rehellisesti senkin, että minulle tuottaa suunnatonta tyydytystä, kun lahjuksia ottava bunkkeri- ja palatsipappamme pelkää puheitani oikeudessa. Mitään erityistä ei näyttäisi olevan tulossa, mutta Kremlissä vääntelehditään tuskasta. Hän vinkuu kokouksissa: tahtoo, ettei yksikään elävä sielu kuulisi.


Luulen, ettei heiltä mikään onnistu. He panevat kaiken sen varaan, ettei minua kuulla. Mutta tehän olette olemassa. Ei läheskään koko Venäjä ole säikähtänyt eikä pannut päätä pensaaseen. Ei koko maa tärise valmiina alistumaan köyhyyteen ja rappioon. On paljon rehellisiä ihmisiä, jotka ovat ottaneet aseekseen totuuden puhumisen kuten minä. Heitä on miljoonia.


Antakaa tukenne. Tulkoon joka päivästä tässä suljetussa ”avoimessa” vankilaoikeudenkäynnissä päivä, jona te levitätte sitä, minkä pappa vaatii kiellettäväksi ja mikä saa hänet suunniltaan. Siihen tietoon kuuluvat asiat oikeuskäsittelystä Korruption vastaisen säätiön tekemiin selvityksiin. Saakoot ihmiset näiden muutaman oikeuspäivän aikana tietää entistä enemmän vaatimattomien miesten palatseista ja huvialuksista, konservatiivisten ortodoksien toisista naisista ja perheistä, Yhtenäisen Venäjän patrioottien kiinteistöistä ulkomailla.


Kaikkien suita ei saa tukkoon pelottelemalla. Minun lisäkseni Venäjällä on paljon niitä, jotka puhuvat yhä totta.


Jos joku ei tästä pidä, niin – – tykkäsitpä taikka et, ota, kaunehin, nokoset.😉


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 10.2.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko


Osikon kuva on sovitettu alkuperäisestä Jevgeni Feldmanin sivuston Eto Navalny kuvasta ja Sitä käytetään ja se jaetaan edelleen lisenssin CC BY-SA 2.0 -lisenssillä.