Sota on lopetettava


Me, venäläiset, haluamme olla rauhan kansakunta. Valitettavasti nyt vain harvat pystyvät nimittämään meitä siten. 


Ei sentään muututa pelästyneiden vaikenijoiden kansakunnaksi. Ei olla pelkureita, jotka esittävät, etteivät huomaa aggressiivista sotaa, jonka selvästi järjetön pikku tsaarimme on aloittanut Ukrainaa vastaan. En voi, en tahdo enkä aio olla hiljaa. En halua vaieta katsellessani, miten sadan vuoden takaisia tapahtumia koskevasta pseudohistoriallisesta hourailusta on tehty sotimisen syy: peruste venäläisten tappaa ukrainalaisia ja ukrainalaisten tappaa puolustautuessaan venäläisiä. 


2020-luvulla näemme uutisia tankeissa palavista ihmisistä ja hajalle pommitetuista taloista.  Kuulemme televisiosta mitä todellisimpia uhkauksia aloittaa ydinsota. 


Olen Neuvostoliitosta. Olen syntynyt siellä. ”Kamppailu rauhan puolesta” on tärkein lapsuudesta mieleeni jäänyt sanonta. Kutsun nyt kaikkia lähtemään kaduille kamppailemaan rauhan puolesta. 


Putin ei ole sama kuin Venäjä. Jos Venäjällä voi nyt olla jostain ylpeä, niin niistä 6835 ihmisestä, jotka on pidätetty, koska he ilman mitään kutsua lähtivät osoittamaan mieltään, kantamaan Ei sodalle -kylttejä.


Sanotaan, että se, joka ei itse mene mielenosoitukseen ja ota riskiä joutua vangituksi, ei voi kutsua muita kaduille. Olen jo vankilassa, joten minusta tuntuu, että voin. 


Ei saa odottaa enää päivääkään. Olittepa missä hyvänsä, Venäjällä, Valko-Venäjällä tai maapallon toisella puolella, menkää kaupunkinne pääaukiolle joka arkipäivä kello 19.00 ja vapaapäivinä kello 14.00. 


Jos pystytte muodostamaan kulkueen, tehkää niin vapaapäivinä. Ensimmäisenä päivänä liikkeelle voi lähteä vähän väkeä ja seuraavana vieläkin vähemmän. 


Mutta meidän täytyy hammasta purren ja pelkomme voittaen mennä kaduille ja vaatia sodan lopettamista. 


Jokaisen vangitun tilalle pitää tulla kaksi uutta mielenosoittajaa. 


Jos meidän on sodan lopettamiseksi täytettävä vankilat ja vankiautot, teemme niin.


Kaikella on hintansa. Nyt keväällä 2022 meidän on maksettava se. Muita maksajia ei ole. Ei vain vastusteta sotaa. Kamppaillaan sitä vastaan. 


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 2.3.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko

< 50 Vastustan tätä sotaa   24.2.2022 ----- 52 Uusi media   5.3.2022  >