Olet maailman tärkein ihminen


Tärkeimmät ihmiset – onpa typerä ilmaus. Miten heidät voisi määritellä? Kaikki ovat tärkeitä. On mahdotonta punnita seikat, jotka tekevät ihmisistä tärkeitä.


Näin on rauhan aikana.


Mielestäni nyt voi sanoa, että maapallon tärkeimpiä ihmisiä ovat ne, jotka ovat lähteneet ja lähtevät uudelleen sodanvastaisiin mielenosoituksiin Moskovassa, Pietarissa ja muissa kaupungeissa.


Venäjän kansa pysäyttää järjettömän kiihkoilija-Putinin nopeimmin, jos ihmiset nousevat sotaa vastaan.


Tämä on rankka maraton, näännytystaistelu, johon kuuluvat pelko ja vangitsemiset. Kamppailu ei todellakaan ole hyödytöntä, ei mikään symbolinen epätoivon ele.


Katsokaa, mitä kertoo jopa virallinen, hovin teettämä mielipidemittaus: 71 prosenttia kannattaa sotaa ja 29 prosenttia vastustaa sitä. Jos uskomme näitä lukuja, sodanvastaista liikettä on alussa tukenut joka kolmas. Näin oli ennen kuin sota osui myös meihin, iski pakotteina ja talouskatastrofina, ennen suurinta sodan kauhua: arkkuja, joissa pojat palaavat äitiensä luo.


Puhun teille televisionkatsojana. Edes Venäjän armeijan virallista tappiolukua, 498 miestä, ei ole lausuttu televisiossa kertaakaan.


Putinin propaganda kuvaa tapahtumat niin, ettei kummallakaan puolella juurikaan ole kaatuneita. Ukrainan armeija on hajonnut. Paljon mitään tuhoja ei ole tullut. Jonnekin on asettunut natsikoplia, mutta heidät nitistetään pian. Ukrainalaiset ottavat venäläiset tankit vastaan kukkasin.


Tyhmimpien ja jämähtäneimpienkin mielissä tällainen maailmankuva voi elää vain vähän aikaa.


Kaikki muistuttaa meitä älyttömästä teurastuksesta, kaikki kaupan hinnoista itkevään naapurinrouvaan, jonka sukulaismies on noin vain kadonnut yritettyään tappaa viattoman ihmisen. Seonnut Putin-pappa tuhoaa nyt Ukrainan ja hävittää Venäjän.


Tällä hetkellä jokaisen ihmisen, jonka silmät ovat avautuneet, pitää ymmärtää tietty asia: en ole ajatuksineni yksin. Alussa sotaa vastusti 29 prosenttia ja nyt enemmistö. On niitä, joihin voin liittyä. Minäkin lähden kadulle vastustamaan sotaa. Pakotan Putinin lopettamaan sen.


Meillä ei ole oikeutta jättää uuvuttavaa maratonia kesken. Joka viikonloppu pitää lähteä sodanvastaisiin mielenosoituksiin, vaikka tuntuisi, että kaikki ovat muuttaneet muualle tai pelästyneet. Vaikka olisit yksin, olet ihminen, johon toiset voivat liittyä. Olet sodan- ja kuolemanvastaisen liikkeen perusta. Olet planeettamme tärkein ihminen.


Mene 13. maaliskuuta kello 14.00 kaupunkisi pääaukiolle.


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 11.3.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko


Osikon kuva on muokattu alkuperäisestä Wikimedia commonsissa julkaistusta käyttäjän Bestalex kuvasta Protests against the arrest of opposition politician Alexei Navalny. Saint Petersburg, 23 January 2021.jpg ja sitä käytetään sekä edelleen jaetaan CC BY-SA 4.0 -lisenssin mukaisesti. Kuvaan on upotettu tuntemattoman tekijän Venäjän sosiaalsiess mediassa julkaisema sodanvastainen juliste.