Ilman talvisaappaita


Vankila sysää ihmisen Maslow'n hierarkian pohjalle. Muistattehan oppikirjoista pyramidin, jonka alimmalla tasolla haluaa vain jäädä henkiin ja syödä. Ylempänä tekee mieli teatteriin, tahtoo tulla rokkitähdeksi tai munkiksi. 


Näin on nytkin, kun edistyksellisissä piireissä pohditaan Twitterissä maailman tilannetta tai huijataan ystäviä kertomalla, että on luettu Odysseusta. Mutta minä olen nostanut oikeusjutun vankisiirtolaani vastaan: vaadin talvisaappaita. 


Mitä nauratte? Niitä ei anneta ja sillä siisti. Tarvitsisin niitä kovasti. Koko leiri on jo muutama viikko sitten siirtynyt talvitamineisiin, mutta ilkeä vankilaväkeni kieltäytyy hävyttömästi antamasta minulle talvisaappaita. 


Ulkoilupihani on jäinen betonikantinen kaivo, joka on kooltaan selliä pienempi. Kokeilkaapa kävellä siellä syyskengissä. Ulkoilu on tarpeen. Ainoat puolitoista tuntia raitista ilmaa. 


Miksi vankilaväen pitää harrastaa pikkumaista hölynpölyä? Tämä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka kiero ja tarkkaan harkittu vankilan painostusjärjestelmä on. 


Talvisaappaita ei anneta. En siis lähde ulkoilemaan (ja kärsin) tai menen ulos ja sairastun (niin kuin on jo käynytkin). Vilustuminen on mitätön juttu kotona, kun on villasaali, teetä ja hunajaa. Mutta sellissä, jossa kuumaa vettä on tarjolla kolme mukillista päivässä, aamiaisella, lounaalla ja illallisella, sairastaminen ei ole lainkaan suositeltavaa, ei edes flunssa. Jos sairastuu, täytyy pyytää jotain hallintoväeltä: tabletteja, lääkärinapua, lupa käyttää villasukkia jne. He tuntevat saavansa ylimääräisen kannustimen. Virkailijat alkavat pyöritellä käsiään ja vaatia, että kieltäisin jotkin näkemykseni. Vankilataistelu on loputonta molemminpuolista arkojen paikkojen etsintää. Ja hölmöt talvikengät tekevät minusta haavoittuvan. 


En kerro tätä valittaakseni. Sanon näin, koska viime aikoina saamissani kirjeissä on puhuttu masennuksesta, sumusta, pahoista voimista ja välinpitämättömyydestä. Oletteko tosissanne?  Piristykäähän jo. Jos olette hengissä, terveitä ja vapaita, teillä on kaikki aika hyvin. Juokaa kesäkurpitsalattenne loppuun ja tehkää jotain, että Venäjän vapaus koittaisi pikemmin. 


Terveisiä kaikille Maslow'n hierarkian juurelta. 😉


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 21.11.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko

< 101 Pysyvästi eristysselliin   17.11.2022  ------ 103 Hautaan alehinnalla   23.11.2022  >