Nautiskelupäivät


Arvoitus: Kovaääninen napsautetaan päälle, ja koko vankileirissä kajahtaa käsky: ”Huomio! Herätyskomento on annettu. Kaikki osastot, sammuttakaa yövalo ja ryhtykää valmistautumaan aamun joukkokokoontumisiin.” Kansallishymni soi ja alkaa aamuvoimistelu. Silloin kaksi ihmistä herää, vilkaisee toisiaan ja äännähtää: ”No eeiiii”. Ja he nukahtavat uudelleen.

Arvoituksen ratkaisu: Julia oli tullut luokseni pitkälle tapaamiselle.


Ne olivat kolme päivää täynnä nautintoja. Ystäväni, arvostakaa elämän yksinkertaisia perusasioita. Ne ovat hurjan hyviä. Sen ymmärtää, kun on menettänyt ne. Varmaankin vanhempanne ovat kuukausia houkutelleet teitä käymään. Mutta teitä ei huvita lähteä, koska he syöttävät lapsiaan ylettömästi ja pommittavat kysymyksillä. Eikä aikaa kerta kaikkiaan ole.


Minä pyysin, että ihan kaikki läheiset tulisivat tapaamiseen. He tulivat muutamaksi tunniksi. Vain Julia jäi kaikiksi kolmeksi päiväksi. Me kasasimme mökkilounaan. Eilen istuin onnesta soikeana, kun katselin perunoita paistinpannulla ja kattilaa, jossa oli suolaheinäborssia. Tätä keittoa palvotaan perheessämme.


On onnea, kun ilman mitään ennakkopuheita kahdelta yöllä sanotte toisillenne kaikkein romanttisimman lauseen: ”Mentäisiinkö haukkaamaan jotakin?” Ja menette keittiöön syömään ja rupattelemaan. Sehän on uskomattoman hienoa.


Ja se kun juotte kahvia, katsotte videoklippejä televisiosta ja juoruilette tähdistä. Taitaa olla epäilyttävää toimintaa, mutta sitä harrastetaan vain, jos teillä ei ole isänmaallisen kasvatuksen luentoa, joka on siihen aikaan yleensä pakollinen. Puhumattakaan siitä, että ensi kertaa moneen kuukauteen tapaatte läheisiänne ilman ristikoita ja lasiruutuja. Voitte halata vaimoa, lapsia, vanhempia ja veljeä. Voitte milloin vain olla tekemättä mitään erityistä. Kuvitelkaapa, että olette menettäneet tämän – heti tekee mieli halata.


En suinkaan halunnut kirjoittaa latteaa hölmöä postausta tyyliin ”soittakaahan vanhemmillenne”. Soittakaa silti. Käykää perhelounaalla. Menkää vaimon tai miehen kanssa syömään kahdelta yöllä. Ja halatkaa toisianne aina tilaisuuden tullen.😉


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 5.8.2021

Suomentanut Päivi Kremenenko


Otsikon kuva muokattu alkuperäisestä Jevengi Feldmanin sivustolla Eto Navalnyi ja sitä on käytetty CC BY-NC 2.0 -lisenssillä.