Suosion hinta

Vuonna 2024 ketään meistä on vaikea järkyttää epäoikeudenmukaisella ja julmalla tuomiolla. 


Mutta kun kuulin Tomskin kaupunginduuman edustajan Ksenija Fadejevan tuomiosta, jouduin aivan sokkiin. Yhdeksän vuotta vankeutta. Pari minuuttia olin vain hiljaa ja tuijotin yhteen pisteeseen. 


Syyte Fadejevaa vastaan oli niin älytön ja mahdoton, että tuntui kuin vallanpitäjät itsekin olisivat ujostelleet sitä. Lähes tuomion julistamiseen asti Ksenijaan kohdistettu ennaltaehkäisevä toimenpide oli vapauden rajoittaminen eikä vangitseminen tutkintaselliin. Kaikki odottivat mahdollista lievää tuomiota. 


Mikä voi olla laillisempaa, oikeampaa ja ymmärrettävämpää kuin lähteä ehdolle vaaleihin ja tulla valituksi kaupunginvaltuustoon? Kuinka tämä voi olla ääritoimintaa?


Putinin ja Yhtenäisen Venäjän mielestä Ksenija Fadejeva on syyllistynyt kamalimpaan rikokseen: hän on voittanut heidät vaaleissa. Ihmiset valitsivat hänet eivätkä rikasta Yhtenäisen Venäjän edustajaa. Hänestä tuli erinomainen valtuutettu. Kaikki kaupunkilaiset tuntevat hänet ja pitävät hänestä. 


Tämän rakkauden takia hän ei lähtenyt maasta, kun häntä vastaan oli nostettu rikosjuttu, vaikka muuttoa ehdotettiin hänelle. Hän sanoi: ”Miten lähtisin? Minuthan on vasta valittu. Mitä äänestäjäni ajattelisivat? Rakastan Tomskia. Asun täällä, ja täällä on perheeni. En ole tehnyt mitään pahaa enkä lähde minnekään.”

Vallanpitäjämme ovat menettäneet todellisen rakkauden ja kannatuksen. Ymmärrätte, kuinka he vihaavat niitä, joita rakastetaan. Tämän vihan mitta on yhdeksän vuotta keksitystä ääritoiminnasta, enemmän kuin murhasta keskimäärin annetaan. 


Olen lukenut kirjaa 1870- ja -80-lukujen vallankumousliikkeestä. Sen nimi on Perepis narodnikov (’Narodnikkien laskenta’). Teoksessa lainataan liikkeen kahden huomattavan jäsenen, Stefanovitšin ja Deitšin, kirjeenvaihtoa. Siinä on lause, joka on hämmästyttänyt minua ajankohtaisuudellaan, vaikka sen kirjoittamisesta on kulunut puolitoista vuosisataa. Olen merkinnyt sen muistiin: ”Naiset ovat Venäjällä ensimmäisellä sijalla sinnikkyydessä ja vallankumoushengen pysyvyydessä. Näin on ollut aina ja tulee olemaan.” 


Niin se on. Katsokaa naisia, joita syytetään nykyisissä poliittisissa oikeudenkäynneissä. He kaikki ovat suuria ihmisiä. 


Toivotan loistavalle Ksenija Fadejevalle lujuutta, tämän koetuksen kestämistä onnelliseen loppuun saakka. 

Lähetän hänen perheelleen tuen säteitä. 


Tässä kaameassa epäoikeudenmukaisuudessa on myös hiukan valoa meille kaikille. Häijyt lurjukset, joita riivaa ajatus panna koko maa polvilleen, törmäävät ajoittain niihin, joiden jyystäminen rikkoo näiden konnien hampaat. Kun väkeä raahataan vankilaan, näemme, kehen voimme luottaa, kuka ei myy äänestäjiään. Tulevaisuuden Venäjällä näistä ihmisistä voi rakentaa rehellisen, oikeudenmukaisen virkakunnan. 


Lähettäkää Ksenija Fadejevalle kirje Zonatelekom-palvelun kautta tai tavallisena postina. Osoite on FKU SIZO-1 UFSIN Rossii po Tomskoi oblasti, Ksenija Vladimirnovna Fadejeva, syntynyt 1992, 634003, g. Tomsk, ul. Puškina, d. 48. 


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 15.1.2024

Suomentanut Päivi Kremenenko