Poliittisen vangin päivä


Lokakuun 30. päivänä 1974 poliittiset vangit Kronid Ljubarski ja Aleksei Murženko päättivät pitää Dublag-vankileirillä poliittisen vangin päivän. Tavoitteena oli saavuttaa poliittisen vangin asema, poistaa kirjeenvaihdon ja pakettioikeuden rajoitukset, lisätä sukulaistapaamisten määrää ja saada vangeille täysipainoinen terveydenhoito. 


Yksipäiväisestä symbolisesta nälkälakosta tuli tärkein solidaarisuuden ilmaus. Syömälakossa eivät ole olleet ainoastaan poliittiset vangit vaan myös monet vapaat ihmiset. 


Aloite sai nopeasti tukea, mistä vakuututte lukiessanne Neuvostoliiton poliittisten vankien muistelmia. Ruoan nauttimista tuona päivänä pidettiin paheksuttavana tekona. Näin oli siitäkin huolimatta, että vankilahallinto kautta maan rankaisi karsserilla niitä, jotka kieltäytyivät syömästä poliittisen vangin päivänä. 


Neuvostojärjestelmä hajosi, ja tiettynä aikana Venäjällä ei ollut poliittisia vankeja. 


Poliittisen vangin päivän sijasta alettiin viettää poliittisten vainojen uhrien päivää. Logiikka oli yksinkertainen: mitä teemme poliittisen vangin päivällä, jos maassamme ei ole poliittisia vankeja? Olkoon se heidän muistopäivänsä. 


Pitkään tärkein tapahtuma oli vaikuttava tempaus, ”nimien palauttaminen”. Se järjestettiin vuosittain edellisenä päivänä. Ihmiset asettuivat suunnattoman pitkäksi jonoksi. He lukivat yhden tai kaksi satunnaisesti valittua sukunimeä käsittämättömän suuresta maamme kansalaisten luettelosta. Ne olivat niiden ihmisten nimiä, jotka oli syyttöminä määrätty vankilaan ja leirille tai teloitettu. 


”Nimien palautuksen” toteutti ihmisoikeus- ja valistusjärjestö Memorial. 


Tänään, vuonna 2023, Memorialia ei enää ole. Vallanpitäjät ovat lakkauttaneet sen virallisesti. Mutta jälleen on poliittisia vankeja. Heitä on paljon. Venäjän vallanpitäjät ovat palanneet juurilleen: pidätyksiin, vainoihin, suljettuihin oikeudenkäynteihin, tarkoitukselliseen laittomuuteen ”oikeuden” nimissä. 


Katsomme, että tässä tilanteessa myös meidän on oikein palata juurillemme ja perinteisiin. 


Järjestämme tempauksen 30. lokakuuta ja palautamme jälleen ajankohtaisen nimen ”poliittisen vangin päivä”. 

Planeettamme diktaattorit ja tyrannit eivät väsy tähdentämästä, että he ovat läheisiä toisilleen. On oikein, että myös kaikkien maiden poliittiset vangit ilmaisevat keskinäistä solidaarisuutta. Siksi katsomme, että poliittisen vangin päivä on kansainvälinen. 


Kehotamme kaikkia poliittisia vankeja ja niitä, jotka haluavat ilmaista heille tukensa, tulemaan mukaan ja pidättäytymään ruoasta 30.10. 


Vladimir Kara-Murza                                                                                                       

Aleksei Navalnyi 

Vadim Ostanin 

Lilija Tšanyševa 

Daniel Holodnyi 

Ilja Jašin


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 5.10.2023

Suomentanut Päivi Kremenenko