Miten Ilja Jašinin käy?


Olen huolissani Ilja Jašinista.


Hän on nyt sellissä 15 päiväksi pidätettynä. Tilanne näyttää klassiselta: pidätetään, jotta lyhytkestoisen arestin aikana voidaan valmistella paperit pitkään vankeusrangaistukseen.


Vallanpitäjät vihaavat Jašinia ja haaveilevat pääsevänsä hänestä eroon. Tämä koskee niin Moskovan kaupunginhallintoa, Kremliä kuin epäilemättä Putinia itseäänkin. Heillä on näkemykselleen hyvä syy: olemassaolollaan ja toiminnallaan Ilja Jašin on kumonnut heidän jatkuvan, yksipuolisen valheensa oppositiosta.


Ei ole muka ollut rakentavaa henkeä, ei ohjelmaa eikä vaaleihin ole osallistuttu. On vain ravattu osoittamassa mieltä. Jos tuommoiset pääsevät valtaan, elämä huononee.


Vaikka Jašin on ravannut mielenosoituksissa, hän sai murskavoiton Yhtenäisestä Venäjästä ja pääsi enemmistöasemaan eräässä Moskovan kaupunginosassa, joka on melko suuren venäläiskaupungin kokoluokkaa. Ohjelma on ollut täsmällinen ja asiat selviä. Jašin johti opposition valtaan ja ryhtyi työskentelemään kansan hyväksi. Hän tapasi kaiket päivät ihmisiä ja ratkoi kaupungin ongelmia. Virka-autonsa hän luovutti ilmaiseksi taksiksi vammaisille. Jašinin aikana kaupunginosan elämä on todellakin kohentunut.


Jašinin valtuustoryhmä ei ole vetäytynyt hoitamaan pikkuasioita. Se on muodostunut kansan valitsemista edustajista, ja äänestäjien nimissä se on antanut poliittisia lausuntoja.


Esimerkiksi ryhmä on ilmaissut vastustavansa sotaa. Tämän ilmoituksen takia on täysin laittomasti vangittu Krasnoselskin kuntapiirin johtaja Jelena Kotjonoškina ja kunnanvaltuutettu Aleksei Gorinov.


Jašinia ja hänen työtovereitaan seuratessaan ihmiset ovat sanoneet: ”Tällaiset vallanpitäjät ovat parempia kuin Yhtenäinen Venäjä.” Kremlistä katsottuna Jašinin toiminta on rikos.


Lähetän Ilja Jašinille tukisäteitä ja toivon, että hän vapautuu pikimmiten. Kehotan kaikkia seuraamaan hänen tilannettaan ja tukemaan häntä.


Katsokaa erinomainen haastattelu, jonka hän on antanut Juri Dudille. Minä tosin en nähnyt sitä vaan luin tekstin. Katsottuna se on vieläkin parempi! (Linkki on tarinassa.) Jašin kehuu minua kovasti, mutta en suosittele haastattelua siitä syystä! Haastattelu on oikeasti hyvä, ja kehut voi ohittaa kelaamalla.😉


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 6.7.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko


Otsikon kuva on muokattu ao. Instagram-postituksen kuvakaappauksesta. Sitä käytetään tiedotustarkoituksessa.Instagramin ja Youtuben käyttöehtojen mukaisesti.


Uutisia aiheesta: yle.fi