Ihminen painostuskeinona


Tietenkin on parasta lyödä ihmistä pampulla lonkkiin ja kantapäihin. Se sattuu kovasti ja toimii oikein hyvin. Vankisiirtolassani tyytymättömille tehdään juuri niin. 


Mitä tehdään niille, joita ei anneta lyödä, tai joita ei ole toistaiseksi annettu lyödä? 


Venäläisessä vankilassa on keksitty suunnattomasti vaihtoehtoja myös tämän tapauksen varalta. Yksinkertaisin konsti on pitää ihmistä eristyssellissä. Jos eristysselli sinänsä ei häntä murra, voi aluksi viskata hänen seurakseen pultsarin. Näin minulle on nyt käynyt. Vankislangissa tätä tyyppiä nimitetään piruksi. Sanokaamme häntä korrektisti tuomituksi, jolla on suuria hygieniaongelmia. 


Hygieniasta huolehtimisella on periaatteellinen merkitys, jos asuu sellissä, jossa toinen ihminen on 24/7 kädenojennuksen päässä ja kumpikin on 24/7 metrin parin etäisyydellä vessasta. Ja vessa on reikä lattiassa. Siisteysongelmainen vanki tekee elämästä hetkessä sietämätöntä. Mutta kaikki on laillista. Tämän hallintoväki ilmoittaa iloiset hymyt naamalla. 


Vankilan sääntöjen mukaan minun pitäisi häätää tämä tyyppi sellistä: Lyödä tai uhkailla. Lyöminen on heti rikosasia. Juuri siinä on provokaation ydin. Onnettoman, sairaan, ramman monivuotisen alkoholistin hakkaaminen ei lainkaan läpäise tärkeää testikysymystä: mitä Jeesus olisi tehnyt?


Peseytymätön kurjimus rupesi pian itse vaatimaan siirtoa toiseen selliin ja kirjoitti jopa anomuksen. 


Tämäkin on pyhä vankilasääntö, ja se on kirjattu myös lakiin: jos ihminen kokee uhkaa, hänet on siirrettävä välittömästi. Minun tilanteessani onnetonta kieltäydyttiin siirtämästä ja ilmoitettiin: ”Olemme tehneet hänelle terveystarkastuksen. Tehän ette lyö häntä, joten hän ei ole vaarassa.”


Kaikki muut eristyssellit ovat tyhjillään. 


Minua raivostuttaa myös ihmisen välineellistäminen: hänestä on tehty painostuskeino. 


Uhkaukset, huudot ja omaantuntoon vetoaminen saivat hänet peseytymään ja harjaamaan hampaansa. Annoin hänelle pesujauhetta, ja hän pesi vaatteensa. Nyt pesemme käsiä saippualla muutaman kerran päivässä. Tunnen olevani outo kasvattaja päiväkodissa. Siellä on lasten sijasta kodittomia, jotka asuvat lämpölinjalla. 


Mitä voin sanoa? Pedagogiikka ei ole yksinkertainen oppi, mutta se toimii. 😉


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 12.12.2022

Suomentanut Päivi Kremenenko