Se onnistui!

Tänään on tärkeä päivä, aivan suurenmoinen. Olen tehnyt sen.


Hermoilin, pystyisinkö. En voinut edes kuvitella, että tekisin sen itse. Ja miten se yleensäkään tapahtuu?


Meille on selitetty, ettei siinä ole mitään kamalaa eikä tarvitse pelätä. Kaikki, jotka yrittävät tosissaan, onnistuvat.


Ja monet maksavat siitä. Internet pursuu ilmoituksia, joissa tarjotaan senkaltaisia palveluita. Mutta vain hölmöt maksavat sellaisesta, minkä pystyvät ihan hyvin tekemään itse.


Tosin sitä varten on sulkeuduttava taukotupaan ja vietettävä siellä viisi minuuttia ilman housuja. Mutta väitetään, että se on vaivan arvoista.


Minä uskalsin. Astuin taukotupaan ja riisuin vankilahousut ja lyhensin ne. Ompelin siksakkia piilopistoin. Aivan kuin oppikirjassa. Nappasin alareunasta neulalla tasan yhden langan. Ylälaidassa työnsin neulan tarkasti taitekohtaan. Pistojen tiheys oli minulla kolme senttimetrillä. Työ onnistui mallikkaasti. Housuja ei pystytä lyhentämään näin yhdessäkään ompelimossa.


Nämä vankilahousut ovat olleet minulle vähän liian pitkät. Kymmenen kuukautta olen kääntänyt lahkeita, milloin sisään-, milloin ulospäin. Se on hankalaa eikä näytä kovin hyvältä.


”Pystytte edes lyhentämään housunne, eikä teidän tarvitse maksaa työstä ompelimolle.” Tämä on opettajien lempilause, kun he katselevat vankien epäileviä naamoja ja julistavat, kuinka hyödyllistä on opiskella ompelijaksi.


Olen käyttänyt saamiani tietoja. Olisittepa nähneet minut. Pitelin neulaa tarunhohtoisesti, kun olin kääntänyt ommeltavan kohdan etusormeni päälle, ei niin kuin tavis, joka pistelee neulaa ylös alas. Minulla oli solmu vain langan toisessa päässä. Ompelin yksinkertaisella langalla enkä kaksinkertaisella, kuten kaikki yleensä tekevät.


Te olette varmaan poropeukaloita ettekä edes käsitä, mistä kirjoitan. Ette erota piilopistoa tukitikkauksesta.


Ja hyvä niin. Ei teidän tarvitsekaan osata. Ette harrasta joutavuuksia ja lyhennytätte housunne heti kaupassa. Nykyisin on jopa erikoiskoneita, jotka suoltavat teille ongelmitta vaikka kilometrin päärmettä.😉


Julkaistu Aleksei Navalnyin Instagram-tilillä (@navalny) 27.12.2021

Suomentanut Päivi Kremenenko

Osikon kuva muokattu ja yhdistetty kahdesta alkuperäisestä Wikimedia commonsissa julkaistuista Black pants.jpg ja Алексей Навальный (Aleksey Navalny) (6932306803).jpg . Niitä käytetään ja jaetaan edelleen CC BY-SA 2.0. -lisenssillä,

Alla näkyvillä Youtube-videoilla on tämä käännös ääneen luettuna ja sen jälkeen alkuperäinen teksti venäjäksi luettuna. Molemmilla videoilla voi seurata myös tekstiä. Venäjänkielisen ideon on julkaissut Navalny live-kanava. Videoiden jälkeen näkyy upotettuna alkuperäinen Instagram-postitus venäjäksi.