Uutisia ja taustatietoja 

Kirjoitukseen liittyviä uutisia  julkaistaan myös  k.o. kirjoituksen jäljessä samalla sivulla.

Alla linkkejä tämän sivuston ulkopuolisiin suomenkielisiin lähteisiin. 

Niiden tarkoitus on tarjota taustatietoja Navalnyista ja häneen liittyvistä tapahtumista, joihin viitataan suomennetuissa  krjoituksissa.  

 Tälle sivulle upotetut linkit aukeavat uudessa selainikkunassa. 

Navalnyi-haku suomalaisissa medioissa: YLE  HS  IS Iltalehti  Suomen kuvalehti


Euroopan parlamentti uutisoi 21.10.2021:Aleksei Navalnyille Euroopan parlamentin Saharov-palkinto 2021. Vuoden 2021 mielipiteenvapauden Saharov-palkinto myönnettiin venäläiselle oppositiopoliitikolle ja korruption vastaiselle aktivistille Aleksei Navalnyille. 

Kalle Kniivilä Putinin pahin vihollinen – Aleksei Navalnyin tarina.  Kirja kertoo maailman tunnetuimmasta poliittisesta vangista, hänen taistelustaan Venäjän korruptiota vastaan ja hänen maanlaajuisesta organisaatiostaan, joka nyt on julistettu äärijärjestöksi ja lakkautettu. Kirja kertoo myös siitä, mitä Venäjän politiikassa tapahtuu, kun Aleksei Navalnyi on vankilassa ja hänen lähimmät kollegansa maanpaossa.▼ Lataa kansikuva. ISBN: 9789523518056. Kirjoittaja: Kalle Kniivilä. Julkaisuajankohta: 12 / 2021. Sivumäärä: 224 

HS. 8.10.2021  Novaja Gazetan väki odotti Nobelin menevän Navalnyille: ”Olemme aivan tyrmistyneitä”, kertoo tiedottaja HS:lle Päätoimittaja Dmitri Muratov kommentoi palkintoaan sanomalla sen kuuluvan lehden murhatuille toimittajille ja avustajille. ... ”Kun Nobel-palkintoja kerran ei jaeta postuumisti, niin luulen, että tämä palkinto on oikeasti annettu Politkovskajalle, vain välittäjän kautta”, Muratov sanoi. ... Päätoimittaja lisäsi, että nyt hän olisi antanut Nobelin rauhanpalkinnon itsensä sijasta oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille.


Ilta-Sanomat 7.10.2021 / STT - AFP uutissähke:  LÄNSIMAAT ovat vaatineet Venäjältä vastauksia oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin reilun vuoden takaiseen myrkytykseen liittyen. Venäjällä on kymmenen päivää aikaa vastata 45 länsimaan tiistaina esittämiin kysymyksiin. Vastauksia ovat vaatineet yhdessä muun muassa EU, Yhdysvallat, Kanada ja Australia.


KIjroitus 30 vuodeksi telkien taa aprikoi tämän uuden tutkinnan seuraamuksia  eli siitä seuraavan tuomion pituutta.

Uutinen Helsingin Sanomissa 28.9.2021 kertoo mm. että  Vakavia rikoksia tutkivan tutkintakomitean mukaan Navalnyi olisi vuonna 2014 perustanut ja johtanut ääriajattelulle perustuvan verkoston, jonka tarkoituksena oli "muuttaa Venäjän federaation perustuslaillisen järjestelmän perusteet".  

Kirjoituksessa Teknologiayhtiöt talutusnuorassa Navalnyi ottaa kantaa Googlen, Applen ja muiden ylikansallisten yhtiöiden toimiin Putinin hallinnon käskyläisinä. Samasta asiasta uutisoi Ilta-Sanomat 23.9.2021 otsikolla  Navalnyi syyttää Googlea ja Applea ryhtymisestä Putinin kätyreiksi.  Siinä  kerrotaan mm.    Navalnyi luonnehti jättiyhtiöiden toimintaa sensuuriksi ja totesi, että niiden johtajat ovat pelkurimaisia ja ahneita ihmisiä. –  He sanovat tekevänsä maailmasta paremman paikan, mutta sisäisesti he ovat valehtelijoita ja tekopyhiä. Navalnyi kehotti yhtiöiden työntekijöitä olemaan sietämättä enää johtajiensa pelkuruutta. 

Mitä on älykäs äänestäminen?  Tämä Wikipedia-artikkeli kertoo siitä. Asiaan liittyy myös Roskomnadzor, joka haroittaa internet-sensuuria Venäjällä mm. kieltämällä tämän sovelluksen levittämisen.  

Ennätysmäärä aktivisteja pakenee nyt Venäjältä – Kremliltä harkittu taktiikka Venäläismedioiden mukaan Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmyš on paennut Helsinkiin. Iltalehti 31.8.2021

Aleksei Navalnyin juristi uskoo Sauli Niinistön poikkeukselliseen rooliin – esittää teorian siitä, miksi presidentin puhelu oli tärkeä

Arja Paananen, Ilta-Sanomat 6.9.2021

Navalnyi antoi ensimmäisen haastattelunsa vankilasta: Venäjän valtion televisiota pitää katsoa jopa 8 tuntia päivässä. HS 26.8.2021


Vankileirillä oleva Navalnyi aloitti syömälakon  Ilta-Sanomat 31.3.2021. Anna Nuutinen, Arja Paananen. 

aa

TULOSSA

Kirja:  Navalnyi ja Venäjän oppositio, Tekijät  Ben Noble, Jan Matti Dollbaum ja Morvan Lallouet Bazar-kustannus.
ILMESTYMISPÄIVÄ  01.02.2022 

Wikipedia-artikkeli Aleksei Navalnyi

Venäjän duuman vaalit 19.9.2021

Otsikon kuva muokattu alkuperäisestä Jevengi Feldmanin sivustolla  Eto Navalnyi  ja sitä on käytetty CC BY-NC 2.0 -lisenssillä.   Muut sivulla näkyvät kuvat ovat linkin osoittamilla sivuilla ja niiden tekijänoikeudet  sekä jakoehdot on mainittu siellä.