Joulukuussa 2021 ilmestyi Into-kustannuksen julkaisemana kirja: Kalle Kniivilä, Putinin Pahin vihollinen.Tällä sivulla julkaisemme linkkejä kirjaa koskeviin arvosteluihin ja uutisiin. Kustantajan sivu kirjasta Kirjan tilaus kustantajalta

Muita ostopaikkoja: Elisa-kirja , Ellibs, Suomalainen, Storytel, Goodreads, Supla, nextory.fi ( kuunneltavissa ilmainen näyte ja 14 päivän koejäsenyys)

Esperantoksi, La malamiko de Putin. Aleksej Navalnij kaj liaj apogantoj: Amazon, Google play Goodreads, Walmart, Alibris Sammakon kirjakauppa,


Kirjailijan oma sivu kirjastaan: kniivila.net/navalnyi Wikipedia: Kalle Kniivilä Huomenta Ruotsi, radiohaastattelu.

Ilta-sanomat 20.12.201: Arja Paananen, Venäjän karkottama Kalle Kniivilä: Maassa ei vielä olla neuvostosysteemissä.

Uusi Suomi, vapaavuoro, Jorma Hellen 17.12.21.


Tim Sappila.
Arvostelu Facebookin Kirjoja Kaikille -ryhmässä.

Politiikkaa, Venäjän oloja, ihmisoikeuksia. Kalle Kniivilän juuri ilmestynyt Putinin pahin vihollinen. Aleksei Navalnyin tarina kertoo maansa tunnetuimman toisinajattelijan tarinan bloggaajasta mielipidevangiksi.


Tarina sisältää jopa trillerimäisiä käänteitä varsinkin silloin kun kuvataan vuoden 2020 elokuun murhayritystä ja sen selvittelyä. Silloin taphtumat saavat kafkamaisen värityksen. Välillä ne taas muuttuvat groteskiksi huumoriksi. Navalnyi itsekin viljelee paljon huumoria mm. kuvatessaan vankilaoloja sekä tässä kirjassa että some-postituksissaan, joita on myös suomennettu.

Kirjassa on myös liitteitä. Äänikirjan lukija, tunnettu ääninäyttelijä Markus Niemi, todella innostuu eläytymään lukiessaan suomennettua "kalsarinmyrkyttäjä-puhetta", jonka Navalnyi piti oikeudessa helmikuussa 2021. Se eläytyminen todella sopii Navalnyin sanan säilän viuhuntaan.


Kirjaa ei ole ainakaan vielä Celiassa, enkä malttanut odottaa, joten päädyin kaupalliseen versioon, koska se on saatavissa myös äänikirjana, Elisa-kirjassa jopa tarjouksena.